Search This Blog

Saturday, June 4, 2011

JAMBU BATU


NAMA LAIN : Guava (Inggeris)
NAMA BOTANI : Psidium guajava L.
NAMA SINONIM : P. aromaticum Blanco, P. pomiferum L., P. pyriferum L.
KELUARGA : Myrtaceae

TABURAN
Berasal dari Amerika Tropika. Kini boleh didapati di negara beriklim tropika pada ketinggian 1-1,200 m dari aras laut. Sesuai di tanah gembur dan liat. Perlu kawasan panas dan lembab. Ditanam di perkarangan rumah dan kebun. Terdapat spesis yang tumbuh liar di kawasan penempatan, pinggiran jalan dan penanaman.

KETERANGAN TANAMAN
Pokok kecil setinggi 2-10 m, mempunyai percabangan yang banyak. Batang berkayu keras, kulit batang licin mengelupas, bewarna cokelat kehijauan. Daun tunggal, bertangkai pendek, terletak berhadapan, daun muda berbulu halus, permukaan atas daun tua licin. Helaian daun berbentuk gujur memanjang, panjang 6-14 cm, lebar 3-6 cm, bewarna hijau, berasa manis, bersifat neutral. Bunga tunggal, bertangkai panjang, keluar dari ketiak daun, putih, berkelopak lima. Buah bulat bujur, hijau ketika muda dan bertukar kekuning apabila matang, bersaiz besar, mempunyai biji-biji kecil yang terkumpul di bahagian tengah isi buah. Isi buah tebal, rasanya sedap, manis, bewarna kuning atau kemerahan. Berbuah sepanjang tahun. Isi buah boleh dimakan segar, diawet atau dimasak. Biji kecil, bulat, keras. Pembiakkan dari biji benih dan tut. Tidak memerlukan penyelenggaraan tinggi. Terdapat spesis yang perlukan penyelenggaraan rapi kerana terdapatnya serangga perosak gemar menyerang buah dan daun. Kini ada menanamnya sebagai tanaman landskap sama ada untuk hiasan mahupun untuk makanan fauna kecil.

KANDUNGAN KIMIA
Daun - Mengandungi tanin, eugenol, minyak lemak, damar, triterpenoid.
Buah - Mengandungi asid amino (tritofan, lisin), pektin, kalsium, fosforus, besi, mangan, magnesium, belerang dan Vitamin (A, B1, C). Banyak serat larut air di kulitnya dapat mengganggu penyerapan glukosa dan lemak makanan lalu membuangnya ke luar tubuh.



KHASIAT UBATAN
Daun – Sebagai antidiare, antiradang, hentikan pendarahan,peluruh haid.
Buah - Sebagai antioksidan kerana beta karoten dan vitamin C yang tinggi sehingga dapat meningkatkan daya tahan tubuh.

PENYAKIT YANG DIUBATI
Daun – Mengubati sakit perut, cirit birit, perut kembung pada bayi serta anak kecil, kolestrol darah tinggi, haid tidak lancar, sering buang air kecil, luka berdarah, pecah mulut.
Buah – Mengubati kencing manis, kolestrol darah tinggi, sembelit.
Akar – Mengubati cirit birit.

CARA PENGGUNAAN UMUM
· Ubat minum - Daun segar direbus lalu diminum air rebusannya.
· Untuk pemakaian luar - Daun segar direbus, lalu air rebusan digunakan untuk mencuci luka dan kemaluan wanita. Cara lain, daun ditumbuk lumat lalu ditampalkan pada luka.

CONTOH PENGGUNAAN KHUSUS
1. Sakit Perut - 30 g daun jambu batu dibasuh, ditumbuk lumat, dicampur sedikit garam dan ½ cawan air disapai rata. Perah dan minum airnya semuanya. Sekiranya masih sakit, lakukan penguatan ini 2-3 kali sehari.
2. Kencing Manis - 1 biji buah Jambu Batu yang hampir masak dibelah-belah, dicuci lalu direbus dengan 1 L air. Minum air rebusannya 2 kali sehari. Lakukan selalu.
3. Menurunkan Kolestrol Darah Yang Tinggi – 7 helai daun jambu batu, 2 genggam daun cermai dan 10 helai daun sirih dibasuh lalu direbus di dalam 3 gelas air. Biarkan airnya tinggal separuh. Setelah sejuk, tapis lalu diminum ¾ gelas. Lakukan 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang.
4. Perut Anak Kembung - 3 helai daun Jambu Batu, 2 cm kulit kayu manis, 5 biji jintan manis dan 1½ gelas direbus sehingga airnya tinggal separuh. Tapis. Minum 3 kali sehari. Beri anak berusia bawah 3 tahun sebanyak 1 sudu besar air rebusan manakala anak lebih 3 tahun diberi 2 sudu besar air rebusan.
5. Sering Buang Air Kecil - Segenggam daun Jambu Batu, segenggam tepung beras digoreng tanpa minyak sehingga kuning dan 3 gelas air direbus sehingga airnya tinggal separuh. Setelah sejuk, tapis dan minum airnya ½ gelas. Lakukan 3 kali sehari setiap hari sehingga semboh.

No comments:

Post a Comment